Anne Kalliomäki

Hei sinä tarinallistava ystäväni!

Hienoa, että olet löytänyt Tarinakoneen. Minun nimeni on Anne Kalliomäki. Olen Tarinakoneen perustaja ja tarinallistaja. Olen tarinallistamisen eli tarinalähtöisen palvelumuotoilun edelläkävijä Suomessa. Tarinakone käynnistyi vuonna 2008.

Autan asiakkaitani hyödyntämään draamallista eli toimintaan perustuvaa tarinankerrontaa tuloksen tekemisessä. Olen innokas soveltaja ja kehittäjä. Ja tietysti hyvien tarinoiden ystävä.

Tarinallistamisesta on hyötyä kaikille aloille, erityisesti niille aloille joiden toiminnassa elämyksellisyys on korostunut. Pelkät palvelut eivät  riitä, asiakkaamme haluavat kokonaisvaltaisia kokemuksia, inhimillisyyttä ja merkityksiä: tunnetta.

Paljain jaloin

Omaa tarinallistajan uraani aloittelin 6-vuotiaana lukemalla sikalassa sarjakuvia Vasa-lehdestä possuille. Kesät juoksin paljain jaloin lakeuksilla. Esiintymistä harjoittelin pikkusiskoni kanssa leikeissä traktorin lavalla.

Myös nämä omat juureni vaikuttavat siihen, että haluan tehdä töitä erityisesti suomalaisen maaseudun hyväksi, monet asiakkaistani ovatkin matkailun parista. Matkailussa elämyksellisyys ja tarinat ovat elinehto.

Kipinä ja intohimo

Koulutukseltani olen kirjoittamisen FM, medianomi AMK sekä audiovisuaalisen markkinoinnin yo-merkonomi. Olen osallistunut matkailun ohjelmapalvelujen ammattitutkintoon johtavaan koulutukseen ja suorittanut yrittäjän ammattitutkinnon. Kirjoittamista, käsikirjoittamista, palvelumuotoilua sekä liiketoiminnan eri osa-alueita olen opiskellut eri muodoissaan vuosien aikana, parhaana opettajana kuitenkin tekemällä oppiminen ja elämä itse.

Vuonna 2007  minussa syttyi tarinallistamisen kipinä ja intohimo tarinankerronnan soveltamiseen liiketoiminnassa kokonaisvaltaisesti. Taustalla vaikuttivat muun muassa kaksi kirjaa: amerikkalaisten Pinen ja Gilmoren “The Experience Economy” sekä tanskalaisen Rolf Jensenin teos “Dream Society”.  Päätin jättää aiemman urani televisio- ja elokuvatuotantojen maailmassa. Tuottajan ja käsikirjoittajan ammattiosaamista sovellan nyt työssäni palveluiden tarinallistajana.

Olen kirjoittanut kirjan Tarinallistaminen -palvelukokemuksen punainen lanka, joka ilmestyi Talentumin julkaisemana toukokuussa 2014.  Kirjani palkittiin Hopeasulka-palkinnolla 2015. Se on ilmestymisen jälkeen ollut ahkerasti käytössä myös oppilaitoksissa, opinnäytetöiden ja gradujen lähdeteoksena. Löydät tarinallistamisesta kirjoittamani artikkelin myös Teknologiateollisuuden julkaisemasta kirjasta ”Palvelumuotoilu –  uusia menetelmiä käyttäjätiedon hankintaan ja hyödyntämiseen”. Lisäksi olen ollut mukana muun muassa Maiseman tarina -kirjan ja Palvelumuotoiluajattelua menetelmäkorttien toteutuksessa.

Maa, joka erottuu tarinoilla

Haluan iloita kanssasi siitä menestyksestä, jota tarinallistaminen yrityksellesi tuottaa.  Toivon,että yhdessä sinun ja yhteistyökumppaneiden kanssa voisimme rakentaa Suomesta  maan, joka erottuu tarinoilla. Maan, jossa tehdään uudenlaista elämyksellisempää, inhimillisempää ja merkityksellisempää palvelukulttuuria ja luodaan näin menestystarinoita muuttuneessa maailmassa. Haluan kannustaa rohkeuteen ja erilaisuuteen – ja ylpeyteen persoonallisuudesta ja  positiivisesta hulluudesta  sekä ennen kaikkea osaamisesta, jota meillä on tarjota.

Tutustu  myös siihen miten tarinallistaminen ja Tarinakone on ollut esillä mediassa.